آموزش نصب, مقالات

آبیاری زیرسطحی

آبیاری زیرسطحی

آبیاری زیرسطحی

یکی از سیستم های آبیاری کارآمد ومهم که در سال های گذشته نیز رویکرد مثبت ومناسبی داشته است سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی می باشد.روش های دیگری مانند استوانه آبیاری یا استفاده از لوله های سوراخ دار نیز وجود دارد که جزو آبیاری زیر سطحی می باشند اگرچه این روش ها بازدهی بهتری نسبت به آبیاری غرقابی دارند اما در زمین های بزرگ کارایی ندارند.

آبیاری زیرسطحی

در آبیاری زیر سطحی گیاه،دارای آب وهوای بیشتری می باشد به همین علت رشد بهتری نیز دارد.از این سیستم میتوان در آبیاری باغات،انواع زراعت ها،فضاهای سبز جنگلی ومناطق دارای محدودیت آب استفاده کرد.هدف اصلی از سیستم آبیاری زیر سطحی صرفه جویی بیشتر در مصرف آب و همچنین افزایش میزان بهره وری می باشد.

 

آبیاری زیر سطحی قطره ای

در این روش لوله های آبده و قطره چکان ها درزیر خاک دفن میشوند ووظیفه هی تامین آب ریشه ی گیاهان را دارد.برای کارایی بهتر ونصب سریعتر از لوله های قطره چکان دار یا لوله های دریپردار استفاده می شود.در این لوله ها هدف،ایجاد نوار مرطوب است .ایجاد نوار مرطوب باعث توسعه ریشه و امکان استفاده بیشتر ازآب،خاک و مواد مغذی را دارد.

آبیاری زیرسطحی قطره ای

مزایای آبیاری زیرسطحی قطرای

  • کاهش تبخیر آب و در نتیجه کاهش مصرف آب
  • توزیع یکنواخت آب
  • حفظ رطوبت مطلوب در محدوده ریشه
  • امکان تزریق مواد غذایی(کود یا محلول)به طور یکنواخت
  • افزیش میزان تولید وکیفیت
  • کاهش رشد علف های هرز
  • جلوگیری از آهکی شدن قطره چکان ها
  • سهولت در برداشت محصول
  • عدم فرسایش خاک

معایب آبیاری زیرسطحی قطره ای

  • انسداد قطره چکان ها توسط خاک: راه حل برای جلوگیری از انسداد توسط خاک،روش اول استفاده از قطره چکان های آنتی سیفون،شستشوی لوله ها ویا استفاده از شیر های خلا شکن در اندازه مناسب و نقاط مشخص.
  • انسداد قطره چکان ها توسط ریشه:راه حل برای جلوگیری از انسداد توسط ریشه،روش اول به کار بردن مواد بازدازنده ورود ریشه در زمان تولید لوله قطره چکان دار ویا تزریق دوره ای مواد بازدارنده ورود ریشه به آب آبیاری.
  • انسداد قطره چکان ها توسط باکتری :راه حل برای جلوگیری از انسداد توسط باکتری،این مشکل با فیلتراسیون مناسب و انتخاب صحیح قطره چکان وهمچنین اسید شویی قابل کنترل است.

 

اجزا سیستم آبیاری زیر سطحی

  • حوضچه تصفیه:که شامل واحد پمپاژ وشیر تنظیم کننده فشار می باشد.واحد پمپاژ فشار لازم برای عملکرد مناسب سیستم را تامین می کند و شیر تنظیم کننده برای قطع و وصل کردن آب و تنظیم فشار آب به هر واحد آبیاری می باشد.
  • شیرهای جلوگیری از برگشت جریان:از این شیرها برای جلوگیری از برگشت آب هنگام خاموش کردن پمپ وجلوگیری از صدمات به پمپ وکنترل مرکزی و همچنین جلوگیری از برگشت کود از تانک تزریق کود به منبع آب است.
  • واحد تزریق کود:که شامل فیلتراسیون وشیرهای شستشو می باشد.فیلتراسیون یکی از مهم ترین قسمت های سیستم آبیاری قطره ای زیر سطحی می باشد که عملکرد مناسب آن برای سیستم بسیار ضروری است.شیر های شستشو به یک مانیفلند که مسئول شستشو می باشد در انتهای هر بلوک وصل می شود.
  • شیر تخلیه هوا:در نقاط مرتفع و در آخر لوله های نیمه اصلی از شیرهای تخلیه هوا استفاده میشود که جهت جلوگیری از مکش ذرات خاک به داخل قطره چکان استفاده می شود.
  • لوله های پی وی سی:این لوله ها آب را از منبع وسیستم پمپاژ کرده وآن را به قطره چکان می رساند،درواقع لوله های آبیاری وصل کننده قسمت های مختلف سیستم آبیاری زیر سطحی هستند.
  • لوله های قطره چکان دار:از مهمترین قسمت سیستم آبیاری زیر سطحی است.دقت در انتخاب قطره چکان ها اهمیت زیادی دارد وتضمین کننده طول عمر سیستم می باشد.ساختار اغلب قطره چکان ها به گونه ای است که جریان آب در آن ها به صورت متلاطم است و سپس آب از سوراخ ها به صورت قطره خارج می شود.
  • دبی سنج:از این قطعه برای کنترل حجم آب استفاده می کنند.به دلیل اینکه قطره چکان ها در داخل خاک قرار می گیرند با نصب دبی سنج میتوان از گرفتگی قطره چکان ها ویا ترکیدگی یا پارگی لوله ها اطلاع پیدا کنیم.

آبیاری زیرسطحی درختان

یکی از روش هایی که برای آبیاری درختان بخصوص در مناطق خشک و کم آب است روش آبیاری زیرسطحی درختان است.در این روش کشاورز در کنار نهال ها،لوله پلیکا را قرار داده و داخل آن یک پلیکای دیگر دارای شیارهای زیاد قرار می دهد.این لوله ها تا نزدیک به ریشه گیاهان حفر شده و سپس اطراف آن پر میشود.پس از انجام این کار داخل لوله با ماسه پرمی شود سپس لوله آبیاری که از نوع نوار تیپ نیز می باشد در قسمت رویی لوله پلیکا قرار می گیرد و ابیاری را به صورت قطره به قطره انجام می دهد.به همین ترتیب آب با سرعت به سمت ریشه حرکت می کند و مستقیما در اختیار ریشه قرار می گیرد.

زیرسطحی درختان

 

آبیاری زیرسطحی برای کشت های ردیفی و زراعت

برای کشت های ردیفی مانند یونجه،ذرت،جو وگندم آبیاری زیرسطحی به این صورت استفاده می شود که لوله های قطره چکان دار در عمق 40سانتی متری و با فاصله 50سانتی متری از یکدیگر در سطح مزرعه کارگزذاری می شوند.این لوله ها دارای روزنه هایی هستند که باعث ایجاد یک سطح یکنواخت خیس شدگی در زیر سطح زمین شوند.

کشت ردیفی وزراعت کشت ردیفی وزراعت

آبیاری زیر سطحی باغ با افزونه های زیر سطحی

در این مدل آبیاری زیر سطحی افزونه هایی به آبیاری قطره ای اضافه می شوند که آب را به زیر سطح زمین می برند و در دسترس گیاه قرار می دهند.این افزونه ها معمولا بصورت استوانه ای هستند که در بدنه آنها شیار هایی برای ترشح آب به بیرون تعبیه شده است.از مدل های این افزونه میتوان به استوانه زیرسطحی و کپسول زیرسطحی اشاره کرد.

افزونه زیرسطحیافزونه زیرسطحی

هزینه آبیاری زیرسطحی

هزینه سرمایه گذاری دریک سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی نسبتا بالاست.هزینه ها  به منبع آب،درجه نیاز به تصفیه آب،انتخاب مواد،کیفیت آب،درجه اتوماسیون و خصوصیات خاک بستگی دارد.طول عمر این سیستم آبیاری بین 10تا 15 سال تخمین زده می شود که می توان با نگهداری مناسب و استفاده از مواد با کیفیت طول عمر این سیستم آبیاری را افزایش داد.

آبیاری زیرسطحی

نتیجه گیری نهایی

آبیاری زیر سطحی قطره ای یکی از روش های آبیاری تحت فشار برای افزایش تولید محصولات زراعی و باغی می باشد.آبیاری زیر سطحی در گیاهان مختلف استفاده می شود  که میتوان از نیشکر،پنبه و مرکبات،میوه جات،سیب زمینی و …اشاره کرد.انتخاب قطعات و لوازم زیرسطحی باکیفیت  واستاندارد از مهمترین نکته در داشتن یک آبیاری زیرسطحی مناسب است پس شما را به خرید این لوازم از فروشگاه ما سپاهان بارش دعوت مینماییم.سپاهان بارش مرجع فروش انواع لوازم آبیاری و قطره ای کشاورزی زیر نظر شرکت کیا ثمین سپاهان است.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.